Tengah Makan Dengan Gembira Dan Lupa tinggal komen !

Sunday, August 29, 2010

81 : Kek Lapis Prune




Bahan-bahan ( square baking tin-small )

* 250g butter
* 1 1/4 cawan gula castor
* 7 biji telur
* 1 sudu kecil esen vanilla
* 1 paket Cream Crackers (kalau bole yg tawar)
* 1/2 cawan susu segar
* 1/2 cawan susu pekat
* Coloring ikut suke
* Sunsweet prune or asam deduwit

Cara-cara

1. Sediakan pengukus, grease kan loyang. Sementara tu, blend cream crackers hingga jd halus.
2. Pukul butter dan gula hingga kembang kemudian masukkan telur sebiji sebiji sambil kacau ngan mixer.
3. Masukkan esen vanilla, susu segar dan susu pekat kacau.
4. Masukkan biskut yg dah diblend td sedikit demi sedikit hingga bancuhan jadi tak terlalu cair atau pekat.
5.Bahagikan adunan ikut color yg disukai. 2-3 color sesuai, dan bancuhkan setiap adunan yg dibahagikan 3 tadi.
6.Masukkan 4 sudu untuk 1st layer-ori color, kukus 10 minit. Kemudian 2nd layer-red color, 3rd layer-green color, 4th layer bolehla letak prune or asam deduwit tu. Repeat step ni hingga loyang penuh.
7. Masukkan dlm oven (medium heat) selama 10 minit untuk kek tahan lebih lama

resepi credit to : here

Saturday, August 28, 2010

80 : Biskut Makmur




Bahan Doh/Kulit

500 gm tepung gandum
80 gm gula halus
minyak sapi [ikut lembut boleh kepal]

Bahan Inti
300 gm kacang tanah
70 gm gula halus

Gula icing [untuk salut kueh]

Cara-cara :-


1. Gaulkan semua bahan Doh sehingga lembut dan boleh dibentukkan.
2. Kacang tanah dibakar dalam oven selama 20 minit [sehingga kulit boleh tanggal bila di gosok kacang]
2. Mesinkan kacang dan gaulkan dengan gula.
3. Ambil doh dan leperkan.
4. Masukkan inti yg telah dibulat bentuk bujur sebesar biji buah kurma. Bentukkan bujur.
5. Bakar dalam suhu 180'C selama 20 - 25 mnit [sehingga nampak masak]
6. Sejukkan baru golekkan dalam gula icing.
7. Simpan dalam balang kedap udara.


resepi credit to : here

Friday, August 27, 2010

79 : Biskut Gajus



Bahan-bahan ( 150 kpg atau lebih mengikut acuan. )

* 225 g mentega - lembut
* 140 g gula icing - ayak
* 1 biji kuning telur
* 140 g gajus - panggang dan kisar halus
* 380 g tepung gandum - ayak
* 1 sk baking powder
* 1 sk emplex atau lacinta (jika tk ada tk apa)
* 1 sk serbuk vanilli/esen vanilla
* secukup kuning telur - utk sapu
* secukup kacang gajus panggang - belah dua, utk hiasan

Cara-cara

1. Mentega dan gula dikacau hingga sebati dan masukkan kuning telur dan kacau lagi hingga rata.Masukkan pula vanilli,emplex,baking powder,gajus kisar dan kacau sebati lagi.
2.Masukkan tepung dan uli hingga menjadi doh yg lembut dan boleh dibentukkan.Ambil sedikit doh dan bentukkan seperti buah gajus,hias dgn 1 biji kacang gajus sebagai tangkainya.Susun atas dulang pembakar dan sapu kuning telur di atasnya.
3.Doh juga boleh dicanai dan diterap ikut acuan yg digemari,sapu kuning telur dan hias dgn kcg gajus.
4. Bakar pada suhu 150C selama 15 min atau hingga kekuningan.
5. Sejukkan biskut di atas redai dan simpan dlm bekas kedap udara.


resepi credit to : here

Thursday, August 26, 2010

78 : Biskut Shortbread


Bahan-bahan:

220gm mentega
70gm gula caster
250gm tepung gandum
2 sudu besar tepung beras, diayak bersama tepung gandum
1/4 sudu teh garam

coklat hiasan
190gm coklat masakan
1 sudu besar vege shortening
* Dicairkan melalui kaedah `double-boil`

100gm coklat putih
* Dicairkan melalui kaedah `double-boil`

Cara2:

1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
2. Masukkan tepung dan uli hingga menjadi doh. Jika agak melekit di tangan tambah sedikit tepung gandum.
3. Ratakan atas acuan pembakar yg telah dialas grease proof paper. Cucuk dengan garpu dan bakar pada suhu 160 darjah celcius selama 40 minit.
4. Keluarkan dari oven dan biarkan selama 10 minit.
5. Tuangkan coklat masakan dan ratakan.
6. Titiskan coklat putih atau buat garisan halus menggunakan coklat putih dan gunakan lidi satay or hujun gpisau untuk melakar corak `marble` mengikut kreativiti sendiri.
7. Biarkan sehingga coklat benar2 keras dan boleh dipotong bentuk empat segi bujur.
* Lebih mudah jika menggunakan loyang cutter.


resepi credit to :here

Wednesday, August 25, 2010

Info 44 : Duit raya RM500 untuk Kakitangan Awam dan Pesara

KUALA LUMPUR: Kerajaan bersetuju membayar Bantuan Khas Kewangan sebanyak RM500 kepada kakitangan awam dalam Gred 1 hingga 54 dan pesara kerajaan.


Bayaran akan dibuat sebelum 1 Syawal. - BERNAMA


http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Duitraya_RM500untukkakitanganawam_pesara/Article

77 : Siakap Stim Halia


Bahan-Bahan :

1 ekor siakap
3 ulas bawang merah ( di mayang halus)
2 ulas bawang puteh (di mayang halus)
½ cm halia (dimayang halus)
1 biji bawang besar (kisar)
3 ulas bawang puteh (kisar)
1 cm halia(kisar)
1 cm lengkuas(kisar)
2 btg serai(kisar)
100 gram cili kering (kisar) (kalau nak pedas tambah)
minyak utk menumis
gula & garam secukup rasa
asam keping/asam jawa

Cara:

Bahan A

Setelah bersihkan ikan letakkan dlm pinggan pengukus kemudian masukkan bahan-bahan yang di mayang tadi.Kemudian kukus ikan sehingga separuh masak.

Bahan B

Kisar semua bahan- bahan B kemudian tumiskan sehingga naik minyak dan bahan-bahan B masak dan masukkan garam,gula dan asam jawa atau asam keping secukup rasa.kemudian taburkan keatas ikan kukus yang separuh masak tadi dan kukus sehingga ikan masak sepenuhnya.Setelah masak angkat dan hidang kan

Tambahan:

Sedap dihidang kan panas semasa hendak makan

resepi credit to : here

Tuesday, August 24, 2010

76 : Coklat Chip

pic credit to : yorya.com


 Bahan-bahan:-

8 oz         butter
1/2 cwn     gula halus
3/4 cwn        brown sugar
2 biji        telor
2 cwn        tepong gandum
1 camca teh    baking powder
1 camca teh    baking soda
1 1/2 cwn    oat kisar kasar
1 cwn        coklat chip
1/4 CWN    KOKO
1 cmca        Vanilla
1 cwn kekacang cincang  ( walnut,hazelnut,gajus.badam dan sebagainya mengikut kemampuan

Cara-cara :-


Ayak tepong dengan baking powder, baking soda dan koko gaul rata

Dalam mangkuk gaul butter dan ke dua-dua jenis gula tadi kalau tak suka manis kurangkan sikit gula masukan telor dan vanilla

masukan kekacang yang telah dicincang, choklat chip dan tepong

gaul kesemua bahan tadi hingga sebati  buat bulat-bulat kemudian tekan dengan garpu untuk leperkan dan bakar

sumber : Kak Ray

Monday, August 23, 2010

Info 43 : Cara Mencegah Kebakaran Di Dapur

pic credit to : here

Keselamatan Kebakaran Di Dapur

• Elakkan daripada meninggalkan dapur semasa memasak.
• Sentiasa mengawasi dan memeriksa masakan yang dimasak dengan alat pembakar seperti ketuhar.
• Elakkan memasak jika mengantuk, pening atau setelah mengambil ubat-ubatan yang boleh menyebabkan mengantuk.

Kebersihan Dapur

• Elakkan pemegang periuk, pembalut makanan, buku resepi dan bahan-bahan mudah terbakar berhampiran atau diatas ruangan aktiviti memasak.
• Pastikan rak dapur sentiasa bersih. Kotoran dari bahan masakan yang berminyak boleh disambar api.
• Elakkan sebarang bahan mudah terbakar seperti langsir, tuala pembersih berdekatan dengan dapur memasak.

Cegah Kebakaran

• Makanan yang dimasak dalam "microwave" menghasilkan tahap kepanasan yang tinggi. Bukakan tutup dengan cermat.
• Berhati-hati apabila menggunakan sarung tangan basah kerana air boleh bertukar kepada stim dan boleh menyebabkan tangan anda melecur.

Keselamatan Litar Elektrik Di Dapur
 
• Gunakan satu peralatan (jenis pemanas) bagi satu soket dalam satu masa.
• Pastikan fius dan pemutus litar direka dan diadakan bagi memutuskan aliran elektrik dari sumber kuasa sekiranya berlaku lebihan arus.
• Pastikan rintangan dalam fius adalah sama seperti yang diperlukan bagi satu perkakas elektrik.
• Wayar yang pecah dan terkoyak hendaklah diganti.
• Sekiranya peralatan elektrik di dapur terlalu panas atau berasap, putuskan sambungan plug segera. Gantikan atau bawa peralatan tersebut untuk diperiksa.

Memadam Kebakaran Di Dapur

Kebakaran minyak

Jika kebakaran minyak berlaku dalam kuali atau periuk berlaku :
• Padamkan api dapur.
• Tutup permukaan dengan tudung.
• Biarkan kuali atau periuk menjadi sejuk.
• Buka penutup perlahan-lahan.

Kebakaran Oven atau Ketuhar

Apabila kebakaran dalam oven atau ketuhar berlaku :
• Tutup sumber elektrik.
• Ubah ke tempat terbuka / lapang.
• Pastikan pintunya sentiasa tertutup.

Thursday, August 19, 2010

Info 42 : Permohonan Kemasukan Sesi Disember 2010 UiTM




PERMOHONAN KEMASUKAN PELAJAR BARU PROGRAM SEPENUH MASA PRA DIPLOMA, ASASI, DIPLOMA, IJAZAH SARJANA MUDA, SERTA PROGRAM PROFESIONAL (SEPENUH MASA / SEPARUH MASA) SESI DISEMBER 2010 DIBUKA

MULAI 16 OGOS 2010 JAM 12 TENGAH HARI

TARIKH TUTUP : 16 SEPT 2010

Wednesday, August 18, 2010

Info 41 : Tawaran Kerja Kosong Di Makkah

Salam n greetings to all,

A new 4~star Hotel in Makkah managed by a Malaysian Company is looking for a junior Accounts and Finance Executive with at least 2 yrs of working experience.

He will report directly to the Finance Director in Malaysia and the main job function is to supervise the Accounting System for the Hotel.

Candidate must at least hold a Degree in Accounting, Finance or BBA or any related field and preferably a male.

The hotel is located about 400mtrs from Makkah Hilton.

Anyone who interested to apply can call Hj Fahimi Fisal at 019-4300194.

Tuesday, August 17, 2010

75 : Agar-agar Santan





AGAR-AGAR SANTAN

Bahan
1 peket agar-agar
5 cawan air
1 ketul gula merah seperti dibawah..kalo trg punya aku rasa 3 ketul kecil gula merah (nisan-panggilan org kat trg)


1/2 cawan gula pasir
2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]/aku guna santan kotak 1 kotak..
2 biji telur ayam
1 helai daun pandan (mak ai banyak gila pandan aku beli..satu dahan baru 60sen)


Cara-cara
1. Masakkan agar2 dengan air dan daun pandan sehingga mendidih.
2. Masukkan gula merah dan gula pasir. Biarkan mendidih lagi.
3. Tapiskan (A) ke dalam agar-agar tadi.
4. Kacau. Biar mendidih sekali.
5. Angkat adunan dan tuangkan dalam loyang. (aku tadak loyang, so buh dalam bekas plastik jer..huhuhu)
6. sejukkan dan potong untuk dihidangkan.

Untuk bahagian (A)
1.Pecahkan telur dalam mangkuk dan buang pusat telur..yang warna putih tu utk hilangkan hanyir..(niza yang ckp ) -tenkiu niza..
2.Gaulkan telur dengan santan sehingga sebati.

p/s: aku guna santan kotak, so aku panaskan dulu ngan satu cwn air dan baru masukkan telur..kalo guna santan yang diperah bleh laa follow step diatas..

Monday, August 16, 2010

74 : Puteri Mandi




Bahan-Bahan:
250 grm tepung pulut
i sudu teh kapur makan
½ biji kelapa muda parut
2 ketul nisan trg or gula melaka seketul
4 sudu besar gula pasir
Air secukupnya
2 helai daun pandan (kisar amik air)
1 helai daun pandan (simpul)

Cara-cara:
Gaul tepung pulut bersama air pandan yang dibancuh dengan satu sudu teh kapur sedikit demi sedikit hingga tepung boleh diuli.Sementara itu didihkan air di dalam periuk. Bulat-bulatkan adunan tepung pulut sebesar guli dan tekan di tengahnya. Masukkan ke dalam air didihan. Buat hingga tepung habis.

Tips:Untuk tahu kuih sudah masak, ia akan timbul dan angkat dengan menggunakan tapisan teh. Ketepikan dahulu.

Masak nisan/gula melaka bersama gula pasir, kelapa muda, daun pandan dan kira-kira dua cawan air didihan kuih tadi. Biar pekat baru masukkan kuih tadi. Kacau-kacau seketika dan angkat.bleh mkn!

Friday, August 13, 2010

GA dari Kelly's Life


Cantik kan apron set ni?
Berminat untuk memilikinya?
Kalau jawapannya, YA...jangan lupa join GA dari Kelly's Life
Ada 10 apron set ( yellow ) untuk dimenangi


Syarat2 nya mudah sahaja : -

Buat N3 mengenai GA ni kat blog masing2
Link kan blog Kelly's Life
Letak komen kat N3 ni
Mestilah follower kat blog Kelly's Life
Terbuka kepada semua follower Kelly's Life kat Malaysia je

Selamat mencuba & semoga berjaya

Tarikh tutup : 25 Ogos 2010

SENARAI HOTEL & RESORT DI KUALA LUMPUR YANG MENDAPAT SIJIL HALAL

BilNama Hotel @ Resort
[ Nama Premis/Dapur ]
Tarikh Sah Sijil

1.  AIKBEE TIMBERS SDN BHD (PEARL INTERNATIONAL HOTEL)
BATU 5, JALAN KLANG LAMA
58000 KUALA LUMPUR

Nama Premis / Dapur :
MAIN KITCHEN, LEVEL 5

16/08/2010
-
15/08/2012

2.  AIKBEE TIMBERS SDN BHD (PEARL INTERNATIONAL HOTEL)
BATU 5, JALAN KLANG LAMA
58000 KUALA LUMPUR

Nama Premis / Dapur :
BANQUET CHINESE KITCHEN LEVEL 5.

16/08/2010
-
15/08/2012

3.  AIKBEE TIMBERS SDN BHD (PEARL INTERNATIONAL HOTEL)
BATU 5, JALAN KLANG LAMA
58000 KUALA LUMPUR

Nama Premis / Dapur :
MALAY KITCHEN LEVEL 4.

16/08/2010
-
15/08/2012

4.  ANCASA HOTEL KUALA LUMPUR
UDA ANCASA SDN BHD
JALAN TUN TAN CHENG LOCK
50050 KUALA LUMPUR
Nama Premis / Dapur :
BANQUET KITCHEN
ANCASA HOTEL KUALA LUMPUR
JALAN TUN TAN CHENG LOCK
50050 KUALA LUMPUR
01/05/2009
-
30/04/2012

5.  ANCASA HOTEL KUALA LUMPUR
UDA ANCASA SDN BHD
JALAN TUN TAN CHENG LOCK
50050 KUALA LUMPUR
Nama Premis / Dapur :
PASTRY KITCHEN
ANCASA HOTEL KUALA LUMPUR
JALAN TUN TAN CHENG LOCK
50050 KUALA LUMPUR
01/05/2009
-
30/04/2012

6.  ANCASA HOTEL KUALA LUMPUR
UDA ANCASA SDN BHD
JALAN TUN TAN CHENG LOCK
50050 KUALA LUMPUR
Nama Premis / Dapur :
SAFFRON BRASSERIE (KITCHEN)
GROUND FLOOR
ANCASA HOTEL KUALA LUMPUR
JALAN TUN TAN CHENG LOCK
50050 KUALA LUMPUR
01/05/2009
-
30/04/2012

7.  ANCASA HOTEL KUALA LUMPUR
UDA ANCASA SDN BHD
JALAN TUN TAN CHENG LOCK
50050 KUALA LUMPUR
Nama Premis / Dapur :
BUTCHER ROOM
LOWER GROUND,
ANCASA HOTEL KUALA LUMPUR,
JALAN TUN TAN CHENG LOCK,
50050 KUALA LUMPUR
01/05/2009
-
30/04/2012

8.  BRISDALE INTERNATIONAL HOTEL SDN BHD
NO. 65, JALAN HJ. HUSSEIN
OFF JALAN TUANKU ABDUL RAHMAN
50300 KUALA LUMPUR
Nama Premis / Dapur :
RESTORAN SITI KHADIJAH
HOTEL BRISDALE
TINGKAT 17,
NO. 65, JALAN HJ HUSSEIN
OFF JALAN TUANKU ABDUL RAHMAN
50300 KUALA LUMPUR
16/06/2010
-
15/06/2012

9.  CRYSTAL CROWN HOTEL SDN BHD
NO 3 JALAN JAMBU MAWAR
OFF JALAN KEPONG
JINJANG SELATAN
52000 KUALA LUMPUR
Nama Premis / Dapur :
CROWN CAFE @ CRYSTAL CROWN HOTEL

01/08/2010
-
31/07/2012

10.  DYNASTY HOTEL KUALA LUMPUR
DYNASTY HOTEL KUALA LUMPUR
(DYNAWELL CORPORATION (M) SDN BHD)
NO, 218, JALAN IPOH,
51200 KUALA LUMPUR
Nama Premis / Dapur :
ASEANA COFFEE HOUSE (LEVEL 1)

01/04/2010
-
31/03/2012

11.  DYNASTY HOTEL KUALA LUMPUR
DYNASTY HOTEL KUALA LUMPUR
(DYNAWELL CORPORATION (M) SDN BHD)
NO, 218, JALAN IPOH,
51200 KUALA LUMPUR
Nama Premis / Dapur :
BANQUET KITCHEN (LEVEL 4)

01/04/2010
-
31/03/2012

12.  DYNASTY HOTEL KUALA LUMPUR
DYNASTY HOTEL KUALA LUMPUR
(DYNAWELL CORPORATION (M) SDN BHD)
NO, 218, JALAN IPOH,
51200 KUALA LUMPUR
Nama Premis / Dapur :
PASTRY KITCHEN

01/04/2010
-
31/03/2012

13.  FALCON POINT SDN BHD (CITRUS HOTEL KL)
51, JALAN TIONG NAM,
MELALUI JALAN RAJA LAUT,
50350, KUALA LUMPUR.

Nama Premis / Dapur :
CITRUS HOTEL MAIN KITCHEN

01/08/2010
-
31/07/2012

14.  GRAND SEASONS HOTEL
NO 72, JALAN PAHANG,
53000, KUALA LUMPUR.

Nama Premis / Dapur :
CHINESE BANQUET KITCHEN @ 2ND FLOOR
GRAND SEASONS HOTEL,
72, JALAN PAHANG,
53000 KUALA LUMPUR.
01/11/2009
-
30/10/2011

15.  GRAND SEASONS HOTEL
NO 72, JALAN PAHANG,
53000, KUALA LUMPUR.

Nama Premis / Dapur :
O'LAS KITCHEN - WESTERN, LOCAL COLD, PANTRY @ B1 FLOOR.
GRAND SEASONS HOTEL,
NO 72, JALAN PAHANG,
53000 KUALA LUMPUR.
01/11/2009
-
30/10/2011

16.  GRAND SEASONS HOTEL
NO 72, JALAN PAHANG,
53000, KUALA LUMPUR.

Nama Premis / Dapur :
PASTRY KITCHEN @ GROUND FLOOR
GRAND SEASONS HOTEL,
72, JALAN PAHANG,
53000, KUALA LUMPUR.
01/11/2009
-
30/10/2011

17.  GRAND SEASONS HOTEL
NO 72, JALAN PAHANG,
53000, KUALA LUMPUR.

Nama Premis / Dapur :
INDIAN FOOD KITCHEN @ 1ST FLOOR
GRAND SEASONS HOTEL,
72 JALAN PAHANG,
53000 KUALA LUMPUR.
01/11/2009
-
30/10/2011

18.  GRAND SEASONS HOTEL
NO 72, JALAN PAHANG,
53000, KUALA LUMPUR.

Nama Premis / Dapur :
LOCAL KITCHEN @ B1

01/08/2010
-
31/07/2012

19.  GRAND SEASONS HOTEL
NO 72, JALAN PAHANG,
53000, KUALA LUMPUR.

Nama Premis / Dapur :
PASTRY KITCHEN @ GROUND FLOOR

01/08/2010
-
31/07/2012

20.  GRAND SEASONS HOTEL
NO 72, JALAN PAHANG,
53000, KUALA LUMPUR.

Nama Premis / Dapur :
INDIAN FOOD KITCHEN @ B1

01/08/2010
-
31/07/2012

21.  GRAND SEASONS HOTEL
NO 72, JALAN PAHANG,
53000, KUALA LUMPUR.

Nama Premis / Dapur :
CHINESE / BANQUET KITCHEN @ 2ND FLOOR

01/08/2010
-
31/07/2012

22.  GRAND SEASONS HOTEL
NO 72, JALAN PAHANG,
53000, KUALA LUMPUR.

Nama Premis / Dapur :
WESTERN KITCHEN @ B1

01/08/2010
-
31/07/2012

23.  KLI HOTEL MANAGEMENT SDN BHD
JALAN RAJA MUDA ABDUL AZIZ
PO BOX 11171
50738 KUALA LUMPUR
Nama Premis / Dapur :
TOPPOT CAFE

16/04/2010
-
15/04/2012

24.  LOTUS NATION SDN BHD (HOTEL PUTRA)
SELESA INN KUALA LUMPUR
285 - 287 JALAN TUANKU ABDUL RAHMAN
50100 KUALA LUMPUR
Nama Premis / Dapur :
D SERAI ( DAPUR PASTRI )
HOTEL PUTRA KL
ARAS 3
LOT 149 SEKSYEN 87 JALAN TUN RAZAK
50050 KUALA LUMPUR
01/08/2010
-
31/07/2012

25.  LOTUS NATION SDN BHD (HOTEL PUTRA)
SELESA INN KUALA LUMPUR
285 - 287 JALAN TUANKU ABDUL RAHMAN
50100 KUALA LUMPUR
Nama Premis / Dapur :
SELESA CAFE
ARAS 2 HOTEL PUTRA KL
LOT 149 SEKSYEN 87
JALAN TUN RAZAK
50050 KUALA LUMPUR


01/08/2010
-
31/07/2012

26.  LOTUS NATION SDN BHD (HOTEL PUTRA)
SELESA INN KUALA LUMPUR
285 - 287 JALAN TUANKU ABDUL RAHMAN
50100 KUALA LUMPUR
Nama Premis / Dapur :
RESTORAN TEMASYA
IMPIAN MORIB HOTEL
LOT 103 & 104 JALAN MORIB
PANTAI MORIB
42700 KUALA LANGAT ,SELANGOR
01/08/2010
-
31/07/2012

27.  LOTUS NATION SDN BHD (HOTEL PUTRA)
SELESA INN KUALA LUMPUR
285 - 287 JALAN TUANKU ABDUL RAHMAN
50100 KUALA LUMPUR
Nama Premis / Dapur :
SELESA CAFE
SELESA INN KUALA LUMPUR
ARAS BAWAH
285 - 287 JALAN TUANKU ABDUL RAHMAN
50100 KUALA LUMPUR
01/08/2010
-
31/07/2012

28.  METROPLEX HOLDINGS SDN BHD (LEGEND HOTEL KL)
TKT 33, PUTRA PLACE OFFICE TOWER
100 JALAN PUTRA
50350 KUALA LUMPUR
Nama Premis / Dapur :
DI ATAS BRASSERIE / MAIN KITCHEN
9TH FLOOR, THE LEGEND HOTEL KL
PUTRA PLACE, 100 JALAN PUTRA
50350 KUALA LUMPUR
16/10/2009
-
15/10/2012

29.  METROPLEX HOLDINGS SDN BHD (LEGEND HOTEL KL)
TKT 33, PUTRA PLACE OFFICE TOWER
100 JALAN PUTRA
50350 KUALA LUMPUR
Nama Premis / Dapur :
MUSEUM CHINESE RESTAURANT
9TH FLOOR, THE LEGEND HOTEL KL
PUTRA PLACE, 100 JALAN PUTRA
50350 KUALA LUMPUR
16/10/2009
-
15/10/2012

30.  MIDAH HOTEL KUALA LUMPUR
NO 8, JALAN KAMPUNG ATTAP,
50460 KUALA LUMPUR
Nama Premis / Dapur :
MAIN KITCHEN
MIDAH HOTEL KUALA LUMPUR
NO 8 JALAN KAMPUNG ATTAP
01/11/2009
-
30/10/2011

31.  MING COURT HOTEL (KL) SDN BHD (CORUS HOTEL, KUALA LUMPUR)
JALAN AMPANG, 50450 KUALA LUMPUR


Nama Premis / Dapur :
DONDANG SAYANG COFFEE HOUSE

01/04/2010
-
31/03/2012

32.  PG HOTEL SDN BHD

Nama Premis / Dapur :
BANQUET KITCHEN

16/03/2010
-
15/03/2012

33.  PG HOTEL SDN BHD

Nama Premis / Dapur :
AROMAS COFFEE HOUSE

16/03/2010
-
15/03/2012

34.  PLATINUM PINANG SDN BHD (PUTERI PARK HOTEL)
PUTERI PARK HOTEL JALAN RAJA LAUT,
Nama Premis / Dapur :
CENTRAL KITCHEN

01/11/2009
-
30/10/2011

35.  PLATINUM PINANG SDN BHD (PUTERI PARK HOTEL)
PUTERI PARK HOTEL JALAN RAJA LAUT,
Nama Premis / Dapur :
LOUNGE KITCHEN

01/11/2009
-
30/10/2011

36.  PNB DARBY PARK EXECUTIVE SUITES (HOTEL), KUALA LUMPUR
10 JALAN BINJAI
50450 KUALA LUMPUR
Nama Premis / Dapur :
PNB DARBY CAFE
PNB DARBY PARK EXECUTIVE SUITES, KUALA LUMPUR
10 JALAN BINJAI
50450 KUALA LUMPUR
01/02/2010
-
31/01/2012

37.  PNB DARBY PARK EXECUTIVE SUITES (HOTEL), KUALA LUMPUR
10 JALAN BINJAI
50450 KUALA LUMPUR
Nama Premis / Dapur :
THE 39 RESTAURANT
PNB DARBY PARK EXECUTIVE SUITES, KUALA LUMPUR
10 JALAN BINJAI
50450 KUALA LUMPUR
01/02/2010
-
31/01/2012

38.  QUALITY HOTEL CITY CENTRE
(PERANGSANG HOTEL & PROPERTIES SDN BHD)
JALAN RAJA LAUT
P.O BOX 11586
50350 KUALA LUMPUR


Nama Premis / Dapur :
BENTENG COFFEE HOUSE KITCHEN
GROUND FLOOR, QUALITY HOTEL CITY CENTRE
JALAN RAJA LAUT
50350 KUALA LUMPUR
01/11/2009
-
30/10/2011

39.  QUALITY HOTEL CITY CENTRE
(PERANGSANG HOTEL & PROPERTIES SDN BHD)
JALAN RAJA LAUT
P.O BOX 11586
50350 KUALA LUMPUR


Nama Premis / Dapur :
MALAY KITCHEN
1ST FLOOR, QUALITY HOTEL CITY CENTRE
JALAN RAJA LAUT
50350 KUALA LUMPUR
01/11/2009
-
30/10/2011

40.  QUALITY HOTEL CITY CENTRE
(PERANGSANG HOTEL & PROPERTIES SDN BHD)
JALAN RAJA LAUT
P.O BOX 11586
50350 KUALA LUMPUR


Nama Premis / Dapur :
PASTRY KITCHEN
1ST FLOOR, QUALITY HOTEL CITY CENTRE
JALAN RAJA LAUT
50350 KUALA LUMPUR
01/11/2009
-
30/10/2011

41.  QUALITY HOTEL CITY CENTRE
(PERANGSANG HOTEL & PROPERTIES SDN BHD)
JALAN RAJA LAUT
P.O BOX 11586
50350 KUALA LUMPUR


Nama Premis / Dapur :
MEISAN KITCHEN
1ST FLOOR, QUALITY HOTEL CITY CENTRE
JALAN RAJA LAUT
50350 KUALA LUMPUR


01/11/2009
-
30/10/2011

42.  RESIDENCE HOTEL AT UNIVERSITI TENAGA NASIONAL
RESIDENCE HOTELS & RESORTS S/B
SUITE 1.03 LEVEL 1, WISMA E&C, LORONG DUNGUN KIRI,
DAMANSARA HEIGHT,
KUALA LUMPUR
Nama Premis / Dapur :
RESIDENCE HOTEL AT UNIVERSITI TENAGA NASIONAL (UNITEN)
KM 7 JALAN KAJANG-PUCHONG,
43009 KAJANG, SELANGOR
01/06/2009
-
31/05/2012

43.  SERI PACIFIC CORPORATION SDN BHD (SERI PACIFIC HOTEL KUALA LUMPUR)
(SERI PACIFIC KUALA LUMPUR)
JALAN PUTRA, P.O.0 BOX 11468, 50746 KUALA LUMPUR
Nama Premis / Dapur :
OUTLET ZENDE KITCHEN

01/08/2010
-
31/07/2012

44.  SERI PACIFIC CORPORATION SDN BHD (SERI PACIFIC HOTEL KUALA LUMPUR)
(SERI PACIFIC KUALA LUMPUR)
JALAN PUTRA, P.O.0 BOX 11468, 50746 KUALA LUMPUR
Nama Premis / Dapur :
OUTLET BANQUET KITCHEN

01/08/2010
-
31/07/2012

45.  SERI PACIFIC CORPORATION SDN BHD (SERI PACIFIC HOTEL KUALA LUMPUR)
(SERI PACIFIC KUALA LUMPUR)
JALAN PUTRA, P.O.0 BOX 11468, 50746 KUALA LUMPUR
Nama Premis / Dapur :
OUTLET XUANG XI KITCHEN

01/08/2010
-
31/07/2012

46.  SERI PACIFIC CORPORATION SDN BHD (SERI PACIFIC HOTEL KUALA LUMPUR)
(SERI PACIFIC KUALA LUMPUR)
JALAN PUTRA, P.O.0 BOX 11468, 50746 KUALA LUMPUR
Nama Premis / Dapur :
OUTLET PASTRY KITCHEN

01/08/2010
-
31/07/2012

47.  SYARIKAT MALURI SDN BHD (HOTEL MALURI)
NO 1, JALAN PERMAISURI,
TAMAN MALURI
55100 CHERAS

Nama Premis / Dapur :
BISTRO
NO 1, JALAN PERMAISURI,
TAMAN MALURI
55100 CHERAS
KUALA LUMPUR
16/11/2009
-
15/11/2011

48.  TENAGA HI-TECH (M) SDN BHD (GOLDEN BEACH HOTEL & RESORT)
NO 5 JALAN DEWAN SULTAN SULAIMAN 1
OFF JLN TUANKU ABDUL RAHMAN
50300 KUALA LUMPUR
Nama Premis / Dapur :
GOLDEN BEACH HOTEL & RESORTS
LOT 15, JALAN PASIR BOGAK,32300 PANGKOR,PERAK DARUL RIDZUAN
01/02/2010
-
31/01/2013

49.  THE PLAZA HOTEL KUALA LUMPUR
THE PLAZA HOTEL KUALA LUMPUR
JALAN RAJA LAUT

Nama Premis / Dapur :
MAIN KITCHEN
THE PLAZA HOTEL
JALAN RAJA LAUT
01/11/2009
-
30/10/2012

50.  TRADEWINDS HOTELS & RESORTS SDN. BHD.
HOTEL ISTANA
73, JALAN RAJA CHULAN

Nama Premis / Dapur :
TAMAN SARI KITCHEN

16/05/2010
-
15/05/2012

51.  TRADEWINDS HOTELS & RESORTS SDN. BHD.
HOTEL ISTANA
73, JALAN RAJA CHULAN

Nama Premis / Dapur :
BANQUET KITCHEN

16/05/2010
-
15/05/2012

source : here

Thursday, August 12, 2010

SENARAI HOTEL & RESORT DI SELANGOR YANG MENDAPAT SIJIL HALAL

Bil Nama Hotel @ Resort
[ Nama Premis/Dapur ]
Tarikh Sah Sijil

1.  CRYSTAL CROWN HOTEL (NIKMAT MAJU DEVELOPMENT SDN BHD)
NO 12 LORONG UTARA A,
OFF JALAN UTARA
46200 PETALING JAYA,
SELANGOR DARUL EHSAN
MALAYSIA
Nama Premis / Dapur :
COFFEE HOUSE - BRASS CAFE
CRYSTAL CROWN HOTEL, NO 12 LORONG UTARA, OFF JLN UTARA, 46200 PETALING JAYA, SELANGOR
01/03/2009
-
28/02/2011

2.  CYBERVIEW LODGE SDN BHD (RESORT & SPA)
CYBERVIEW LODGE RESORT & SPA
PERSIARAN MULTIMEDIA
CYBERJAYA

Nama Premis / Dapur :
VERANDAH KITCHEN
CYBERVIEW LODGE RESORT & SPA
PERSIARAN MULTIMEDIA
CYBERJAYA
01/05/2010
-
30/04/2012

3.  CYBERVIEW LODGE SDN BHD (RESORT & SPA)
CYBERVIEW LODGE RESORT & SPA
PERSIARAN MULTIMEDIA
CYBERJAYA

Nama Premis / Dapur :
PASTRY KITCHEN
CYBERVIEW LODGE RESORT & SPA
PERSIARAN MULTIMEDIA
CYBERJAYA
01/05/2010
-
30/04/2012

4.  HOTEL ARMADA PETALING JAYA
LORONG UTARA C, SECTION 52
P.O BOX 691
PEJABAT POS JALAN SULTAN
46200 PETALING JAYA
SELANGOR
Nama Premis / Dapur :
UTARA COFFEE HOUSE KITCHEN /DAPUR UTAMA

01/04/2010
-
31/03/2012

5.  HOTEL ARMADA PETALING JAYA
LORONG UTARA C, SECTION 52
P.O BOX 691
PEJABAT POS JALAN SULTAN
46200 PETALING JAYA
SELANGOR
Nama Premis / Dapur :
MALAY KITCHEN / DAPUR MELAYU

01/04/2010
-
31/03/2012

6.  HOTEL HILTON PETALING JAYA
2 JALAN BARAT
46200 PETALING JAYA
Nama Premis / Dapur :
PASTRY
GROUND FLOOR EAST WING
HILTON PETALING JAYA
NO.2 JALAN BARAT
46000 PETALING JAYA
16/07/2010
-
15/07/2012

7.  HOTEL HILTON PETALING JAYA
2 JALAN BARAT
46200 PETALING JAYA
Nama Premis / Dapur :
COLD KICHEN
GROUND FLOOR EAST WING
HILTON PETALING JAYA
NO.2 JALAN BARAT
46200 PETALING JAYA
16/07/2010
-
15/07/2012

8.  HOTEL HILTON PETALING JAYA
2 JALAN BARAT
46200 PETALING JAYA
Nama Premis / Dapur :
MAIN KITCHEN

16/07/2010
-
15/07/2012

9.  HOTEL HILTON PETALING JAYA
2 JALAN BARAT
46200 PETALING JAYA
Nama Premis / Dapur :
BUTCHERY
BASEMENT FLOOR EAST WING
NO. 2 JALAN BARAT
46200 HILTON PETALING JAYA
16/07/2010
-
15/07/2012

10.  HOTEL SERI MALAYSIA BAGAN LALANG
MOHAMED SHUKOR BIN MOHD ZAKARIA ENTERPRISE
(HOTEL SERI MALAYSIA BAGAN LALANG)
LOT 979 & 980 PANTAI BAGAN LALANG
SG PELEK SEPANG
SELANGOR
Nama Premis / Dapur :
CAFE D'BAGAN

01/02/2010
-
31/01/2012

11.  KL AIRPORT HOTEL SDN BHD (PAN PACIFIC KLIA)
JALAN CTA 4B, KUALA LUMPUR
INTERNATIONAL AIRPORT,

Nama Premis / Dapur :
DEGREES KITCHEN
JALAN CTA 4B, KUALA LUMPUR
INTERNATIONAL AIRPORT, 64000,
SEPANG, SELANGOR
16/11/2009
-
15/11/2011

12.  KL AIRPORT HOTEL SDN BHD (PAN PACIFIC KLIA)
JALAN CTA 4B, KUALA LUMPUR
INTERNATIONAL AIRPORT,

Nama Premis / Dapur :
PASTRY KITCHEN
JALAN CTA 4B, KUALA LUMPUR
INTERNATIONAL AIRPORT, 64000,
SEPANG, SELANGOR
16/11/2009
-
15/11/2011

13.  KL AIRPORT HOTEL SDN BHD (PAN PACIFIC KLIA)
JALAN CTA 4B, KUALA LUMPUR
INTERNATIONAL AIRPORT,

Nama Premis / Dapur :
BANQUET MAIN KITCHEN
PAN PACIFIC KLIA
JLN CTA 4B,
64000,KLIA
16/11/2009
-
15/11/2011

14.  SEMARAK CAPITAL SDN. BHD. (GRAND BLUEWAVE HOTEL SHAH ALAM)
PERSIARAN PERBANDARAN SEKSYEN 14
40000 SHAH ALAM
Nama Premis / Dapur :
PASTRY KITCHEN
GRAND BLUEWAVEHOTEL SHAH ALAM,
PERSIARAN PERBANDARAN,
SEKSYEN 14,
40000 SHAH ALAM
01/11/2009
-
31/10/2011

15.  SEMARAK CAPITAL SDN. BHD. (GRAND BLUEWAVE HOTEL SHAH ALAM)
PERSIARAN PERBANDARAN SEKSYEN 14
40000 SHAH ALAM
Nama Premis / Dapur :
CHINESE KITCHEN
GRAND BLUEWAVEHOTEL SHAH ALAM,
PERSIARAN PERBANDARAN,
SEKSYEN 14,
40000 SHAH ALAM
01/11/2009
-
31/10/2011

16.  SEMARAK CAPITAL SDN. BHD. (GRAND BLUEWAVE HOTEL SHAH ALAM)
PERSIARAN PERBANDARAN SEKSYEN 14
40000 SHAH ALAM
Nama Premis / Dapur :
SEMARAK KITCHEN

16/04/2010
-
15/04/2012

17.  SEMARAK CAPITAL SDN. BHD. (GRAND BLUEWAVE HOTEL SHAH ALAM)
PERSIARAN PERBANDARAN SEKSYEN 14
40000 SHAH ALAM
Nama Premis / Dapur :
MAIN KITCHEN

16/04/2010
-
15/04/2012

18.  SEMARAK CAPITAL SDN. BHD. (GRAND BLUEWAVE HOTEL SHAH ALAM)
PERSIARAN PERBANDARAN SEKSYEN 14
40000 SHAH ALAM
Nama Premis / Dapur :
MALAY KITCHEN

16/04/2010
-
15/04/2012

19.  THE SUMMIT HOTEL, SUBANG USJ
PERSIARAN KEWAJIPAN USJ1
47600, UEP SUBANG JAYA

Nama Premis / Dapur :
BANQUET KITCHEN
LEVEL 5,THE SUMMIT HOTEL
01/05/2009
-
30/04/2011

20.  THE SUMMIT HOTEL, SUBANG USJ
PERSIARAN KEWAJIPAN USJ1
47600, UEP SUBANG JAYA

Nama Premis / Dapur :
OCEANIA BUFFET RESTAURANT
LEVEL M,THE SUMMIT HOTEL
01/05/2009
-
30/04/2011

21.  THE SUMMIT HOTEL, SUBANG USJ
PERSIARAN KEWAJIPAN USJ1
47600, UEP SUBANG JAYA

Nama Premis / Dapur :
WARONG JUNCTION KITCHEN
LEVEL G, THE SUMMIT HOTEL
01/05/2009
-
30/04/2011



sumber : SINI

Wednesday, August 11, 2010

Spread the Love and Get Rewarded!

There's a new hot contest in town and everyone's tweeting and blogging about it!

We're feeling extra generous with all the festivities around the corner. And what better way to celebrate these festive occasions than giving out rewards to you, your friends and family? Think about all the kuih raya you can eat and all the shopping you can do for your next vacation! Nice?

Yes, we want to reward YOU!

Just invite your friends and loved ones to join the ChurpChurp family, rack up the highest number of invites, and be duly rewarded. It's really as simple as that!  Click here now  to register with churp churp!!!

Grand Prize winner bags RM 1,000 of instant credit to their ChurpChurp account, One second prize of RM 500  and 10 consolation prizes worth RM100 each.
 
That's not all to this giving spree - the new family members of ChurpChurp get rewards as well!  Let your friends and loved ones know that they too will be rewarded just for joining ChurpChurp, as 20 lucky new Churpers will get RM25 instant credit each!



For more information head to http://www.churpchurp.com/blog/2010/08/03/spread-the-love-and-get rewarded/ or log into your account and "Share" this contest on your Facebook, Twitter and blogs to invite your friends and loved ones! 

So what are you waiting for? Contest runs till Sept 2, 2010! Click here now !

Spread the love and get rewarded today!

Tuesday, August 10, 2010

Tempat Makan : De Attap Seafood, Seksyen 7 Shah Alam






Harga  : RM40++  termasuk Air Sirap,Sirap Limau dan Nescafe Ais.

Taste : 



Monday, August 9, 2010

Tempat Makan : Pesona Food Court , Maju Junction Mall

Menu : Sizzling Noodles With Chicken Mushrooms
Price : RM 5.50
Taste :



Menu : Nasi Goreng Ayam
Price : RM 5.30
Taste :


Friday, August 6, 2010

Tempat Makan : Avillion Legacy Melaka




Menu : Nasi Lemak  + Jus Jambu Batu + Pancake + Sosej + Popia

Taste :

Thursday, August 5, 2010

Tempat Makan : Alaaa..Kassim Crystal Bay Alai, Tepian Sungai Punggur, Melaka

Nama Gerai : Alaa...Kassim.Gerai No 1, Crystal Bay Alai, Tepian Sungai Punggur, Melaka
Menu : 10 bungkus nasi lemak + Ikan pari bakar berlada, Lala masak masam manis, kerapu stim halia ,3 biji air kelapa dan 2 air tongkat ali .(5 orang makan ) 
Harga : RM 55.00 
 
Rate :

 
Blog Design by HereEdited by Eliss Copyright Reserved © 2006-2009Eliss.Mie.Nuha