Bahan-bahan ( 2-3 org makan )
* 2-3 sanggul (gulung) yee mee
* 5 ulas bawang putih
* 5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan
potong 4
* 1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
* 3 biji cili kering- potong 2
* 2 sudu besar sos tiram
* 3 sudu besar kicap cair
* 1 sudu besar kicap pekat
* 1/2 in halia- hiris nipis
* Serbuk lada hitam
* garam- secukup rasa
* Beberapa titik Minyak bijan
* 1 sudu besar Tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
* sedikit minyak utk menumis
Cara-cara
1. Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
2. Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.
3. Masukkan 2 cawan air.
4. Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada
hitam. Biarkan mendidih.
5. masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min.
6. Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
7. Titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2...
8. Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas2.
p/s:resepi credit to sini
Wednesday, July 8, 2009
1: Yee Mee Hot Plate
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 sedang makan:
kalau boleh kan~
tepung jagung letak laa 2 sudu setengah..
sbb hidangan untk 2-3 org makan..
btw dah try dah resepi nie..
ok rrr.
kalau boleh aku nk tase macam jusco punye~~~
KOWWWW punye!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:D
sedappppppppppp!
Post a Comment
Terima kasih sudi komen, do visit my personal blog elissmie.com :)
xoxo,
Eliss