Thursday, August 26, 2010
78 : Biskut Shortbread
Bahan-bahan:
220gm mentega
70gm gula caster
250gm tepung gandum
2 sudu besar tepung beras, diayak bersama tepung gandum
1/4 sudu teh garam
coklat hiasan
190gm coklat masakan
1 sudu besar vege shortening
* Dicairkan melalui kaedah `double-boil`
100gm coklat putih
* Dicairkan melalui kaedah `double-boil`
Cara2:
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
2. Masukkan tepung dan uli hingga menjadi doh. Jika agak melekit di tangan tambah sedikit tepung gandum.
3. Ratakan atas acuan pembakar yg telah dialas grease proof paper. Cucuk dengan garpu dan bakar pada suhu 160 darjah celcius selama 40 minit.
4. Keluarkan dari oven dan biarkan selama 10 minit.
5. Tuangkan coklat masakan dan ratakan.
6. Titiskan coklat putih atau buat garisan halus menggunakan coklat putih dan gunakan lidi satay or hujun gpisau untuk melakar corak `marble` mengikut kreativiti sendiri.
7. Biarkan sehingga coklat benar2 keras dan boleh dipotong bentuk empat segi bujur.
* Lebih mudah jika menggunakan loyang cutter.
resepi credit to :here
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 sedang makan:
Post a Comment
Terima kasih sudi komen, do visit my personal blog elissmie.com :)
xoxo,
Eliss