Tengah Makan Dengan Gembira Dan Lupa tinggal komen !

Monday, September 28, 2009

16 : Keropok Keping

 

Siapa yang ingin dapatkan KEROPOK IKAN PARANG TERENGGANU dengan harga RM 13.  RM12.00  Setengah Kilo, Sila dapatkannya daripada saya..

First come first serve :) Terhad :) TQ

Insya Allah, dijamin sedap...

 Self pickup only   @ PSMB, UiTM Shah Alam / @ Loji Pembersihan Air Sg Langat, Hulu Langat

email : elisssmie [ @] gmail.com

Tapi kalo rajin, sila laa buat sendiri :)

Ni resepi keropok lekor, kalo keropok keping, biasa dihiris dengan menggunakan mesin pemotong khas dan dijemur ditengah panas:)

Bahan-bahan ( 15 batang(15 cm) )

  • 2 ekor ikan kembung/selayang(panjang 30 cm)
  • 100 gm tepung "warabi mochi ko" = tepung sagu
  • 30 gm tepung "katakuri ko" = tepung kanji
  • 1 1/2 sudu kecil garam
  • sedikit ajinomoto

Cara-cara

  1. Ikan
    Bersihkan ikan.
  2. Koyak-ikan
    Buang kulit ikan dgn mengoyakkan kulit dr kepala hingga ke ekor. Ambil isi ikan sahaja.
  3. Isi-ikan
    Potong isi ikan kecil2 supaya mudah utk di blend. Blend isi ikan hingga hancur
  4. Selepas blend kesemua isi ikan, masukkan tepung sedikit2 ke dlm bekas yg mengadungi ikan. Gaul sehingga ke semua tepung abis.
  5. Masukkan garam dan ajinomoto.
  6. Lekor
    Ambil sedikit adunan keropok dan gentel di atas papan.Taburkan sedikit tepung "katakuri ko" di atas papan supaya tak melekat pada papan. Ulang sampai habis.
  7. Panaskan air di dalam periuk. Masukkan keropok setelah air mendidih.
  8. Rebus
    Angkat keropok setelah ia timbul pada permukaan.(bila timbul tandanya dah masak) keropok rebus boleh tahan lama kalo masuk peti ais.
  9. Keropok yg belum direbus td boleh juga digoreng terus tanpa merebusnya terlebih dahulu(terengganu style). Sedap dimakan panas2.
 resepi credit to : here

0 sedang makan:

Post a Comment

Terima kasih sudi komen, do visit my personal blog elissmie.com :)

xoxo,

Eliss