Siapa yang ingin dapatkan KEROPOK IKAN PARANG TERENGGANU dengan harga RM 13. RM12.00 Setengah Kilo, Sila dapatkannya daripada saya..
First come first serve :) Terhad :) TQ
Insya Allah, dijamin sedap...
Self pickup only @ PSMB, UiTM Shah Alam / @ Loji Pembersihan Air Sg Langat, Hulu Langat
email : elisssmie [ @] gmail.com
Tapi kalo rajin, sila laa buat sendiri :)
Ni resepi keropok lekor, kalo keropok keping, biasa dihiris dengan menggunakan mesin pemotong khas dan dijemur ditengah panas:)
Bahan-bahan ( 15 batang(15 cm) )
- 2 ekor ikan kembung/selayang(panjang 30 cm)
- 100 gm tepung "warabi mochi ko" = tepung sagu
- 30 gm tepung "katakuri ko" = tepung kanji
- 1 1/2 sudu kecil garam
- sedikit ajinomoto
Cara-cara
- Bersihkan ikan.
- Buang kulit ikan dgn mengoyakkan kulit dr kepala hingga ke ekor. Ambil isi ikan sahaja.
- Potong isi ikan kecil2 supaya mudah utk di blend. Blend isi ikan hingga hancur
- Selepas blend kesemua isi ikan, masukkan tepung sedikit2 ke dlm bekas yg mengadungi ikan. Gaul sehingga ke semua tepung abis.
- Masukkan garam dan ajinomoto.
- Ambil sedikit adunan keropok dan gentel di atas papan.Taburkan sedikit tepung "katakuri ko" di atas papan supaya tak melekat pada papan. Ulang sampai habis.
- Panaskan air di dalam periuk. Masukkan keropok setelah air mendidih.
- Angkat keropok setelah ia timbul pada permukaan.(bila timbul tandanya dah masak) keropok rebus boleh tahan lama kalo masuk peti ais.
- Keropok yg belum direbus td boleh juga digoreng terus tanpa merebusnya terlebih dahulu(terengganu style). Sedap dimakan panas2.
0 sedang makan:
Post a Comment
Terima kasih sudi komen, do visit my personal blog elissmie.com :)
xoxo,
Eliss