Tengah Makan Dengan Gembira Dan Lupa tinggal komen !

Wednesday, May 12, 2010

61 : Laksa Johor /Laksa Johor Asli /Laksa Johor Ori


 Bahan-bahan:-

150 gm udang kering (rendam -mesin)
sekeping isi ikan kurau kering (bakar mesin)
20 biji bawang kecil
20 tangkai cili kering
10 biji bawang putih
1 inci halia
2 senduk kari ikan (adabi)
10 keping asam keping
1 biji kelapa (kerisik)
1 biji kelapa (ambil santan 10 cawan)
5 batang serai
2 inci lengkuas (ketuk) 1 paket sphageti (rebus 10 minit)
50 sen taugeh
Daun selasih/kesom
Timun (buang isi/biji) racik halus
Limau kasturi
Lobak asin halus
Sambal belacan
600 gm laksa (direbus)
1 biji timun (dihiris)
1 biji bawang besar (dihiris)
1 tangkai daun salad (dihiris)
1 batang bunga kantan (dihiris)
1 tangkai daun kesum (dihiris)


Cara-cara:-

Masukkan semua bahan kuah ke dalam periuk. Masak hingga mendidih & kuahnya pekat. Masukkan laksa ke dalam mangkuk. Tuangkan kuah panas hingga penuh. Kemudian bubuhkan sayur-sayuran.

3 sedang makan:

CatlinaFly said...

salam..blog eliss & mie dah direview ye :)
http://makanmakanbycatlina.blogspot.com

kucingorengemok said...

hmm, syookkk... kita orang johor yang tak pernah buat laksa johor sendiri ;)

wendyywy @ Table for 2 or more..... said...

Ingatkan Laksa Johor pakei Spaghetti.

Semua yang saya pernah makan kat JB pakai mi orang itali. Takde yang pakai laksa beras.

Saya pernal try recipe kat mesra.net. Laksa Johor Jati, memang best dan rasanya memang sama macam kat JB.

Post a Comment

Terima kasih sudi komen, do visit my personal blog elissmie.com :)

xoxo,

Eliss