Tengah Makan Dengan Gembira Dan Lupa tinggal komen !

Wednesday, July 7, 2010

72 : Ketam Masak Lemak Cili Padi



Bahan-Bahan:

ketam
serai 3 batang, dititik
daun kunyit 2 helai
garam 2 sudu teh/secukup rasa
gula 1 sudu teh/secukup rasa
asam keping 2 keping
lengkuas 3 cm, ditumbuk sedikit
santan pekat 300ml
air satu gelas Bahan-bahan untuk dikisar:
bawang merah 10 ulas
bawang putih 4 ulas
halia 2cm
kunyit hidup 4cm
cili padi 10 biji


Cara-cara:

Bersihkan ketam dan belah kepada 2 bahagian.Campurkan kesemua bahan-bahan (kecuali ketam) ke dalam periuk dan kacau perlahan-lahan secara berterusan sehingga mendidih. Masukkan ketam. Tutup api setelah ketam masak.

Tambahan:

Jangan masak ketam terlalu lama kerana menyebabkan isi ketam keras dan rasa manis isinya akan hilang.

0 sedang makan:

Post a Comment

Terima kasih sudi komen, do visit my personal blog elissmie.com :)

xoxo,

Eliss