Tengah Makan Dengan Gembira Dan Lupa tinggal komen !

Thursday, June 24, 2010

71 : Tomyam / Mee Tomyam / Bihun Tomyam/Tomyam Campur/Tomyam Udang/Pes Tomyam


TOMYAM CAMPUR

Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam - potong kecil
100 gm daging - potong kecil
1 batang lobak merah - potong kecil
2 batang serai
1/2 inci lengkuas
3 ulas bawang putih
50 gm kobis bunga - potong kecil
3 batang putik jagung - potong kecil
1 labu bawang besar - dibelah 4
2 biji buah tomato - dibelah 4
10 tangkai cili padi - ketukkan
5 helai daun limau purut
3 biji limai nipis
daun ketumbar - hiriskan
air
Garam
minyak

Cara
1. Serai, lengkuas dan bawang putih diketuk.
2. Kemudian ditumiskan sehingga naik bau.
3. Masukkan air. Biarkan sehingga air mendidih.
4. Setelah itu, masukkan ayam dan daging yang telah dipotong kecil.
5. Biarkan sehingga daging empuk.
6. Apabila daging telah empuk, masukkan lobak merah dan putik jagung.
7. Apabila kedua-dua hampir lembut, masukkan pula kobis bunga dan bawang besar.
8. Akhir sekali masukkan garam, limau purut dan buah tomato. Biarkan seketika. Jangan biarkan sayuran terlalu masak.
9. Masukkan cili padi dan perahan air limau.
10. Angkat dan taburkan hirisan daun ketumbar sebelum dihidangkan.


PES TOMYAM

Bahan-bahan
3 s/b cili kering kisar
1 s/b udang kering dikisar
1 s/b belacan
1 s/b asam jawa dibancuh dengan sedikit air
5 ulas bawang putih dikisar
10 ulas bawang merah dikisar
1 s/b gula
garam
2 s/b jus limau nipis
Minyak untuk menggoreng

Cara membuat
1. Campurankan cili kering, asam jawa dan perahan limau nipis.
2. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.
3. Masukkan udang kering dan belacan. Goreng hingga kekuningan.
4. Masukkan campuran cili kering tadi dan diikuti dengan garam dan gula.
5. Goreng hingga pecah minyak dan tidak terlalu garing.

Nota Tambahan
Ia akan menghasilkan lebih kurang 1/2 kilo paste. Sejukkan dan simpan di dalam peti ais.

resepi credit to : here


 Mee Tomyam/Bihun Tomyam

Bahan-bahan ( 4-5 orang )

* mee kuning 1 paket / Bihun
* Udang 10 ekor--lagi banyak lagi sedap
* 3 sb minyak masak
* 2 sb cili boh/cili kisar
* 1 sb sos tiram
* 3 sb sos cili
* 2 sb sos tomato
* 1 sk serbuk pati ayam
* 1/2 kiub pati ikan bilis
* garam & gula secukup rasa
* sedikit serbuk kunyit untuk dicampur bersama udang (kalau tak letak pun tak pe)
* cili merah hidup, limau kasturi & daun ketumbar--untuk hiasan dan penambah rasa
* air panas 3 1/2 cawan
* kicap manis 2 sb
* 4 biji bawang putih & 2 biji bawang merah saiz besar--kisar
* kiub tomyam Knor--1/2

Cara-cara

1. kisar bahan seperti bawang merah dan bawang putih. panaskan minyak dalam kuali.
2. Sebelum itu, basuhkan mee dan toskan. Basuh juga udang. Udang tak perlu buang kepala. gaul bersama serbuk kunyit.
3. Tumis bawang putih& merah. Biar naik bau baru masukkan udang. Terus masukkan sos cili,sos tomato, kicap,sos tiram, pati ayam, pati ikan bilis, pati tomyam dan cili boh.Tambah gula dan garam secukup rasa
4. Masukkan air panas.Biarkan mendidih.Biar dalam 3 minit. Rasa sikit.takut2 tak masin ke x manis ke.
5. Last masukkan mee tadi.Gaul biar rata. Dalam masa 5 minit dah boleh angkat. Kalau lama, air akan kering..klu air kering tambah sikit.Tapi kena jaga masin dan manis.Boleh adjust dengan tambah kicap dan sos.
6. Hidang dan hiaskan dengan cili merah yang dihiris, limau kasturi dan daun ketumbar/daun sup.
7. ** kalau nak tambah sawi pun ok gak. Boleh gak tambah sotong kalau ada.mesti best..Selamat Mencuba!!

2 sedang makan:

Norida said...

adeyhh..lapo pulak..oh yer meh join contest..

kucingorengemok said...

mesti letak lengkuas ye? cacat tak kalau tak letak? (soalah jahil, kita mmg tak reti buat tomyam)

Post a Comment

Terima kasih sudi komen, do visit my personal blog elissmie.com :)

xoxo,

Eliss