Bahan-bahannya :
Tauge 30¢
Kacang panjang [ dihiris halus]Daun kunyit sehelai [ dihiris halus]
Kelapa parut
2 ekor Ikan Sardin/Selayang
1/3 Kotak Santan + air
Lada Hitam
Bawang merah 3 biji
Gula dan garam secukup rasa
Perahan limau nipis
Cara-caranya :
1) Kelapa parut digoreng sehingga kekuningan dan tumbuk sedikit bersama garam dan gula2 ) Ikan sardin/selayang direbus dan diambil isi sahaja untuk ditumbuk bersama bawang merah dan lada hitam [ bahan tumbuk]
3) Masukkan bahan tumbuk kedalam periuk dan santan serta sedikit air. Biar sampai menggelegak sekejap, terus padam api.
4) Didalam mangkuk , gaulkan kelapa parut bersama tauge, kacang panjang dan daun kunyit tadi dan yang dalam periuk tadi. Tambahkan sedikit perahan limau. Sedia dihidangkan bersama nasi panas-panas serta ikan bakar [ kalau ada, sure terangkat ;p]
1 sedang makan:
Myra suka makan kerabu taugeh.. ;)
Alahai terliur pulak rasa ;)
Post a Comment
Terima kasih sudi komen, do visit my personal blog elissmie.com :)
xoxo,
Eliss