Tengah Makan Dengan Gembira Dan Lupa tinggal komen !

Wednesday, July 25, 2012

Kerabu Tauge

 Bahan-bahannya :
 Tauge 30¢
 Kacang panjang [ dihiris halus]
 Daun kunyit sehelai  [ dihiris halus]
 Kelapa parut
 2 ekor Ikan Sardin/Selayang
 1/3 Kotak Santan + air
 Lada Hitam
 Bawang merah 3 biji
Gula dan garam secukup rasa
Perahan limau nipis


Cara-caranya :

1) Kelapa parut digoreng sehingga kekuningan dan tumbuk sedikit bersama garam dan gula2 ) Ikan sardin/selayang direbus dan diambil isi sahaja untuk ditumbuk bersama bawang merah dan lada hitam [ bahan tumbuk]
3) Masukkan  bahan tumbuk kedalam periuk dan santan serta sedikit air. Biar sampai menggelegak sekejap, terus padam api.
4) Didalam mangkuk , gaulkan kelapa parut bersama tauge, kacang panjang dan daun kunyit tadi dan yang dalam periuk tadi. Tambahkan sedikit perahan limau. Sedia dihidangkan bersama nasi panas-panas serta ikan bakar [ kalau ada, sure terangkat ;p]

1 sedang makan:

Myra Jay said...

Myra suka makan kerabu taugeh.. ;)

Alahai terliur pulak rasa ;)

Post a Comment

Terima kasih sudi komen, do visit my personal blog elissmie.com :)

xoxo,

Eliss