Tengah Makan Dengan Gembira Dan Lupa tinggal komen !

Wednesday, October 7, 2009

19 : Sambal Tumis Udang Petai




Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • Bahan Untuk Dikisar~ 1) 15-20 batang Cili Kering (direndam hingga sdikit lembut) 2) 6 hingga 7 Ulas Bawang Kecil 3) 2 Ulas Bawang Putih
  • Bahan Lain~ 300-500gram Udang (Sederhana)
  • Sepaket Petai
  • Semangkuk kecil Air Asam
  • Garam dan Gula (Secukup rasa)
  • 1 Labu Bawang Besar (Dihiris)
  • Minyak untuk menumis

Cara-cara

1- Kisar semua bahan2 yang perlu dikisar dahulu.
2- Panaskan minyak. Masukkan bahan kisar, tumis sehingga garing dan naik minyak
3- Masukkan petai dan udang, kacau rata.
4- Terus masukkan gula dan garam. Masukkan air asam dan kacau rata.
5- Biarkan sebentar, masukkan bawang besar yg telah dihiris, kacau.
6- Biarkan sehingga sambal pekat (ikut kepekatan yang diingini). Kacau dari masa kesemasa, angkat dan hidang

resepi credit to : here

0 sedang makan:

Post a Comment

Terima kasih sudi komen, do visit my personal blog elissmie.com :)

xoxo,

Eliss