Tengah Makan Dengan Gembira Dan Lupa tinggal komen !

Friday, October 9, 2009

21: Karipap

 

Bahan-bahan untuk doh:


½ kg tepung gandum
1 sudu besar minyak masak (yang telah dipanaskan)
Air garam (suam) Bahan-bahan untuk inti:
4-5 biji ubi kentang (dipotong dadu)
Ayam/Daging (dipotong dadu/dicincang halus)
Bahan A:
5 tangkai cili kering (dikisar)
1-2 sudu besar jintan manis (dikisar)
1-2 sudu besar lada hitam (dikisar)
2 kuntum lawang (dikisar)
5 kuntun bunga cengkih (dikisar)
1-2 inci halia (dikisar)
1 biji bawang besar (dikisar)
Garam,gula dan MSG secukup rasa


Untuk membuat doh: 

Uli tepung dengan air garam (suam),tambahkan sesudu minyak masak yang telah dipanaskan.Setelah siap diuli,ketepikan.

Untuk membuat inti: 

 
Kisar semua bahan-bahan A
Panaskan minyak di dalam kuali,tumis bahan yang telah dikisar
Masukkan kentang dan ayam/daging yang telah dipotong dadu
Masukkan garam,gula dan MSG secukup rasa
Setelah inti hampir kering,masukkan daun kari.
Masak sehingga kering 


resepi credit to :here

0 sedang makan:

Post a Comment

Terima kasih sudi komen, do visit my personal blog elissmie.com :)

xoxo,

Eliss