Bahan-bahan:-
400 gm daging batang pinang (dipotong nipis)
8 cm halia (dimayang)
1 sudu besar (rempah 5 spices atau rempah lima)
¼ cawan kicap masin 1 sudu besar tepung jagung
2 batang daun bawang putih (dikerat 5 cm)
2 sudu besar cuka
1 sudu besar serbuk lada hitam
8 cm halia (dimayang)
1 sudu besar (rempah 5 spices atau rempah lima)
¼ cawan kicap masin 1 sudu besar tepung jagung
2 batang daun bawang putih (dikerat 5 cm)
2 sudu besar cuka
1 sudu besar serbuk lada hitam
Cara-cara:-
Daging, kicap, rempah 5 spices dan lada hitam digaul rata kemudian diperap selama 15 minit.
Masukkan minyak ke dalam mangkuk kaserol dan panaskan dengan kuasa high selama seminit. Kemudian barulah dimasukkan halia. Tutup mangkuk rapat-rapat dan masak dengan kuasa high selama dua minit.
Keluarkan, kacau kemudian dan dimasukkan daging perap tadi serta masak dengan kuasa high selama tiga minit.
Larutkan tepung jagung dengan 3/4 cawan air kemudian tuangkan ke dalam daging bersama-sama batang daun bawang putih dan cuka serta masak selama tiga minit lagi. Kacau dan hidangkan panas-panas.
Masukkan minyak ke dalam mangkuk kaserol dan panaskan dengan kuasa high selama seminit. Kemudian barulah dimasukkan halia. Tutup mangkuk rapat-rapat dan masak dengan kuasa high selama dua minit.
Keluarkan, kacau kemudian dan dimasukkan daging perap tadi serta masak dengan kuasa high selama tiga minit.
Larutkan tepung jagung dengan 3/4 cawan air kemudian tuangkan ke dalam daging bersama-sama batang daun bawang putih dan cuka serta masak selama tiga minit lagi. Kacau dan hidangkan panas-panas.
0 sedang makan:
Post a Comment
Terima kasih sudi komen, do visit my personal blog elissmie.com :)
xoxo,
Eliss