Wednesday, June 2, 2010
69: Laksa Penang
Bahan-bahan :
Sebungkus laksa yang direndam dan ditoskan.
Kuah Laksa:
5 ekor ikan sardin
5 ulas bawang merah, dikisar
3 ulas bawang putih, dikisar
Sedikit belacan, dibakar dan dihancurkan
3 sudu besar cili kisar
4 keping asam gelugur/asam keping
2 tangkai bunga kantan, dibelah dua
secekak daun kesum
Garam dan gula secukup rasa
Bahan tambahan :
Timun
Bawang besar
Daun selom
Nenas
Bunga kantan
Telur rebus
Cili api jika suka
Perahan limau nipis
Cara-cara :
1. Ikan dibersihkan, direbus, dibuang tulang dan dikisar halus dengan sedikit air. Air rebusan ikan
jangan dibuang. Tapis dan gunakan semula untuk kuahnya.
2. Panaskan semula air rebusan ikan dan masukkan isi ikan yg dikisar.
3. Bila mendidih, masukkan semua bahan-bahan yang lain. Masak semua bahan mesra. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Untuk menghidang, masukkan laksa ke dalam mangkuk dan bolehlah dihias dengan bahan-bahan tambahan. Kemudian, tuangkan kuah ke atasnya.
Dapur Berasap Pada Jam 2:07 PM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 sedang makan:
baru ku ketahui laksa penang pakai sardin... sangat jahil, hehe
Post a Comment
Terima kasih sudi komen, do visit my personal blog elissmie.com :)
xoxo,
Eliss