Bahan bahan :-
1 ekor ketam
1 batang serai - diketuk
2 ulas bawang putih - hiris
3 ulas bawang merah- hiris
1 inci lengkuas- dihiris
8 biji cili padi- jika suka lebihkan atau kurangkan
1 keping asam keping/gelugor
Garam secukup rasa
Bahan perasa jika suka
Sedikit air
Cara cara :-
1.Rebuskan air dan masukkan bahan-bahan hiris, serai dan asam keping.
2. Masukkan ketam perasakan dengan garam dan bahan perasa.
3. Biarkan ia mendidih dan ketam masak. Angkat dan hidangkan.
Sesuai jugak untuk pesakit yang terkena demam denggi :)
1 sedang makan:
kalau steam lagi sedap ketam ni. sebab isinya lebih banyak compare dengan kita rebus. isi ketam akan mengecut.
Post a Comment
Terima kasih sudi komen, do visit my personal blog elissmie.com :)
xoxo,
Eliss