Thursday, December 23, 2010
104 : Yong Tau Foo / Yong Tau Fu
Bahan-Bahan:
Bahan A :
Untuk Kuah
1.5 liter air rebusan udang/stok udang
4 keping biskut tawar
5 sudu petis
bijan
2 sudu kicap manis
2 sudu sos ikan
3 sos tiram
sedikit air asam jawa
sedikit gula merah
kalau nak pedas tambah sedikit cili boh.
Bahan B (ikut citarasa sendiri)
Kangkong
Fishball
Fish cake
Sosej
sotong kembang
Cara-cara :
Kesemua bahan dimasukkan ke dalam periuk kecuali bijan.biskut tawar hendaklah di blender hingga hancur sebelum masukkan ke dalam periuk. setelah itu tapis adunan kuah tersebut. Masukkam bijan, rasa dahulu, tidak perlu garam. setelah puas hati jerang sehingga pekat. kacau sekerap yang mungkin supaya tidak melekat di periuk.
Cadangan Hidangan:
makanan petang dan malam
resepi credit to : here
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 sedang makan:
Post a Comment
Terima kasih sudi komen, do visit my personal blog elissmie.com :)
xoxo,
Eliss