Thursday, March 17, 2011
111: Paprik Seafood
Bahan-bahan :-
Seafood - sotong , udang, lala dan sebagainya - direbus sekejap
4 ulas bwg merah - ditumbuk
2 ulas bwg putih - ditumbuk
1 labu bwg besar - dimayang
2 btg serai - dititik
2 biji buah tomato - dipotong dadu
5 biji cili padi - diketuk
Daun limau purut, bunga kobis, kacang buncis/panjang, lobak dan jagung muda
sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis
bahan2 perasa
Cara-cara : -
1.Panaskan kuali. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan cili yg diketuk, kacau sekejap.
2.Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis.
3. Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air.
4.Masukkan seafood, serai, daun limau purut dan sayur-sayuran.
5.Bila dah mendidih, masukkan bwg besar dan buah tomato. Masukkan bahan perasa.
Dapur Berasap Pada Jam 2:03 PM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 sedang makan:
Post a Comment
Terima kasih sudi komen, do visit my personal blog elissmie.com :)
xoxo,
Eliss