Bahan-bahan :-
1 1/2 cawan sagu
6 cawan air
Santan :-
Jika tiada santan, boleh gunakan susu sejat.
Gula Melaka :-
Cara-cara :-
Untuk Sagu
1. Panaskan air hingga mendidih. Bersihkan biji sagu dan masukkan ke dalam air mendidih.
2.Masak hingga sagu menjadi jernih iaitu sagu dah tiada putih-putih. Angkat dan cuci dengan air sejuk sehingga hilang kanjinya. Sejukkan di dalam peti air didalam bekas kecil atau terpulang kepada anda.
Untuk Santan
1. Panaskan santan, garam, daun pandan dan gula hingga mendidih.
2.Buang daun pandan dan sejukkan.
Untuk Gula Melaka
1. Masakkan gula Melaka, daun pandan dan air hingga gula hancur.
2.Buang daun pandan, tapiskan dan biarkan ia sejuk.
Sedia untuk dihidangkan...
Masukkan sagu dalam bekas kecil, curahkan santan , kemudian curahkan gula melaka. Enak dimakan sejuk-sejuk :)
1 sedang makan:
salam
i read and i follow
nanti nak try la resepi ni..look delicious..
Post a Comment
Terima kasih sudi komen, do visit my personal blog elissmie.com :)
xoxo,
Eliss