Bahan-bahan:-
Beras 3 cawan
Pucuk midin
Daun kunyit sehelai
Daun halia sehelai
Daun kesum
Pucuk manis
Santan kelapa (sebiji)
Bahan untuk ditumbuk:-
10 ekor Ikan sardin(orang terengganu panggil ikan selayang) direbus dan diambil isinya
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
lada hitam (secukup rasa)
1 inci halia
Cara-cara:-
Jerang beras dengan 6 cawan air (sukatan dier 1 cawan beras 2 cawan air) hingga jadik bubur..(pekat)
Pastu masukkan pucuk2 yang ada kat atas...
Pastu masukkan bahan tumbuk ,garam,gula,pak aji secukup rasa...
Pastu masukkan kerisik (Kelapa parut di goreng dan ditumbuk sampai keluar minyak,1/3 dr sebiji kelapa)
Pastu masukkan santan dan biarkan mereneh seketika..
Wednesday, August 26, 2009
10:Bubur Lambuk
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 sedang makan:
Post a Comment
Terima kasih sudi komen, do visit my personal blog elissmie.com :)
xoxo,
Eliss