Tengah Makan Dengan Gembira Dan Lupa tinggal komen !

Friday, November 6, 2009

27 : Sate Ikan




Bahan-bahan Pemprosesan Sate Ikan

100% Ikan
1.6% Halia
0.85% Lada putih
8% Gula
3% Cili Boh
3% Kicap Cair
1% Cuka
0.75% Garam
0.75% MSG
25% Air

Cara-cara Pemprosesan Sate Ikan

Penyediaan Ikan
1. Ikan disiang dengan membuang kepala, ekor dan sisik. Ikan kemudian dibelah dari bahagian bawah dan dibuka berbentuk 'kupu-kupu.' Bersihkan dari kotoran darah dan lemak.
2. Ikan yang telah siap dibersihkan, dijemur di bawah cahaya matahari sehingga kering (1 hingga 3 hari).
3. Ikan yang telah kering dinipiskan dengan menggunakan mesin penggelek. Ikan dicelup ke dalam kuah 5 hingga 10 minit, kemudian dibakar dalam ketuhar pada suhu 130 0 C hingga 140 0 C sehingga ranggup.

Penyediaan Kuah
1. Halia dibuang kulit, dicuci dan dipotong halus sebelum dihancurkan. Halia dan lada putih yang telah dihancurkan dicampur dengan ramuan lain seperti, gula, cili boh, kicap cair, cuka, garam, serbuk perasa dan air.
2. Masak bahan campuran sehingga mendidih dan ditapis terlebih dahulu sebelum digunakan.

resepi credit to : here

0 sedang makan:

Post a Comment

Terima kasih sudi komen, do visit my personal blog elissmie.com :)

xoxo,

Eliss