Bahan-bahan ( 4 org mkn )
- Ikan sardin 1/2 kilo
- Ikan sardin tin kecil (cap ayam atau cap king cup bertujuan utk memekatkan kuah laksa dan lebih sedap)
- Bwg Merah (5 ulas)
- Belacan (sebesar ibu jari)
- Cili kering (segenggam) atau cili giling(4 sudu atau ikut citarasa)
- Bwg Besar (dimayang halus)
- Timun
- Cili masak atau cili padi
- Daun Salad
- Telur Rebus
- Laksa Kering atau Laksa basah (sebungkus)
- Daun Kesum dan Bunga Kantan
- Limau Nipis
Cara-cara
- Rebus ikan sardin mentah dan asingkan isi nya dr tulang (air rebusan jgn dibuang)
- Blender bwg merah, belacan,cili kering (sekiranya cili giling tk payah blender hanya campurkan terus dlm kuah nanti)
- Masukkan bahan blender ke dlm periuk bersama air rebusan ikan serta asam gelugor, daun kesum dan bunga kantan
- Blender ikan sardin yg diasingkan tulangnya bersama ikan sardin tin(sos ikan sardin tin dicampurkan sekali)
- Blender tulang ikan(jgn terlalu halus)utk menambah rase manis kuah tapiskan airnya ke dlm periuk td
- Kemudian masak kuah hingga menggelegak dan masukkan garam secukup rasa
- Boleh la dihidangkan dan ditabur bwg besar,timun,cili, limau nipis, daun salad (sekiranya suka boleh di makan bersama petis udang)
Nak tambah sikit, masukkan lengkuas dan kisar besama-sama dengan bahan lain.
Bukan apa untuk wangikan. Tapi kalau kami kat kedah, kuah laksa tak masuk serai.
Tapi kalau masuk pun tak der masalah.
Mengenai asam, gunakan dua-dua jenis asam .
Ni petua yang saya dapat dari penjual laksa sendiri .
Asam keping ialah untuk memasamkan dan asam jawa untuk menambahkan masam
dan juga ada juga rasa manis . So kuah laksa tu taklah masam sangat
credit to : here
0 sedang makan:
Post a Comment
Terima kasih sudi komen, do visit my personal blog elissmie.com :)
xoxo,
Eliss